Een rugzak vol tranen en hoop

 

Jos Gootjes-van Gurp werkt als vrijwilligster bij een asielzoekerscentrum, waar ze jonge vluchtelingen de moeilijke Nederlandse taal leert. Dit boek is de optekening van de verhalen die Jos voor, tijdens en na de les te horen kreeg. De vaak heftige en ontroerende verhalen van de pubers grepen haar aan. Ze hoorde van hun vlucht, vaak een barre tocht met een gammel, overvol bootje, te voet, in een volgepropte vrachtwagen. Vaak moederziel alleen. Zo zijn ze uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Moe maar dankbaar; hun hele bezit in een grote rugzak. De auteur wilde daar iets mee en besloot hun verhalen te bundelen. Daarnaast heeft ze zelf zes vluchtverhalen geschreven die gebaseerd zijn op de feiten die ze van de leerlingen heeft gehoord. Het prachtige boek is uitgebreid met enkele recepten (voor bijvoorbeeld het bakken van pittige Somalische bladerdeeghapjes) en gedichten. Het is een indrukwekkende bundel geworden over een uiterst actueel thema.

€ 12,50